Volgens de afspraken in de Algemene Voorwaarden Sociaal Domein (Annex 1) behorende bij de raamovereenkomst heeft een aanbieder (opdrachtnemer) een actieve meldingsplicht naar de opdrachtgever. Hieronder vallen ook calamiteiten en (gewelds)incidenten.
Daarnaast moet de opdrachtnemer calamiteiten en geweldsincident binnen 3 werkdagen melden bij de desbetreffende toezichthouder.
Betreft het een Wmo-cliënt: melding bij de GGD doen
Meldingen kunnen online worden gedaan: https://www.ggdnog.nl/professionals/gemeenten/advies-gezondheidsbeleid/meldpunt-calamiteiten-wmo
Bij vragen kan contact worden opgenomen met de Wmo toezichthouder van de GGD bereikbaar via telefoonnummer 088 – 443 30 15.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Betreft het een cliënt Jeugdwet of Wlz: melding bij de IGJ doen
Meldingen kunnen online worden gedaan: https://www.igj.nl/zorgsectoren/jeugd/melden-jeugdhulpverleners/jeugdhulpaanbieders-melden-calamiteit
Bij vragen kan contact worden opgenomen met het meldpunt van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bereikbaar via telefoonnummer 088 - 120 5000.
Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
In welke situaties melden
Calamiteiten en geweldsincidenten die vallen onder de volgende definities, dienen gemeld te worden;
Calamiteit: een niet –beoogde of onverwachte gebeurtenis die betrekking heeft op de kwaliteit van een voorziening, en die tot een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt of de dood van een cliënt heeft geleid. Hieronder valt:
- Elk onverwacht en onbedoeld overlijden van een cliënt,
- Elke suïcide(poging) van een cliënt,
- Een gebeurtenis die heeft geleid of kan leiden tot ernstig en/of blijvend lichamelijk letsel bij een cliënt,
- Een gebeurtenis die heeft geleid of kan leiden tot ernstig geestelijk lijden van een cliënt,
- Ernstig grensoverschrijdend gedrag: fysiek, psychisch en/of seksueel door hulpverleners of andere cliënten.
Geweldsincident: Lichamelijk of geestelijk geweld of ontucht jegens een cliënt door een beroepskracht of een vrijwilliger die werkzaam is onder verantwoordelijkheid van een professional dan wel door een cliënt met wie de cliënt gedurende het etmaal of een dagdeel in een accommodatie van de aanbieder verblijft of daar buiten (bijvoorbeeld bij ondersteuning in de thuissituatie).
Neem in geval van twijfel altijd contact op met de toezichthouder van de IGJ of GGD!