Vaktherapeuten kunnen inschrijven op de producten begeleiding individueel basis en behandeling basis. Voor het aanbieden van behandeling basis is er altijd een samenwerking met een Wo-professional vereist volgens de eisen die staan vermeld bij deze zorgvorm in het zorgproductenboek.
De Toegang bepaalt
Bij nieuwe cliënten dient de gemeentelijke toegang te kijken naar de zorgvraag van de cliënt en het product wat daarbij past. Als passende zorg begeleiding of behandeling moet zijn kan daarvoor eventueel een vaktherapeut worden ingezet. Op basis van de cliëntvraag bepaalt de toegang vóóraf welke van de
twee producten het meest passend is. Welk product de toegang toewijst, heeft consequenties voor de gestelde kwaliteitseisen en verantwoordelijkheden van aanbieders. Er zijn namelijk enkele verschillen in de eisen voor ‘Begeleiding Basis’ en ‘Behandeling Basis’.
Vaktherapie o.b.v. beschikking ‘Begeleiding basis’:
• De vaktherapeut werkt zelfstandig als hbo’er.
• De vaktherapeut valt onder het ‘pas toe, of leg uit’ principe van de norm voor verantwoorde
werktoedeling die voor jeugdhulpprofessionals van toepassing is.
• De vaktherapeut blijft zelf eindverantwoordelijk voor het zorgtraject
Vaktherapie o.b.v. beschikking ‘Behandeling Basis’:
• Een wo’er is bij de behandeling betrokken voor minimaal 25% van de inzet.
• Er zijn aantoonbaar afspraken over de rol- en verantwoordelijkheidsverdeling tussen wo’er en
vaktherapeut.
Inzet vaktherapeuten bij SGGZ
Vaktherapeuten mogen, onder verantwoordelijkheid van een regiebehandelaar, ook een deel van de behandeling uitvoeren in de SGGZ, op voorwaarde dat zij voldoen aan de daar gevraagde kwalificaties.
Samenhang met richtlijn FVB
De FVB geeft aan dat vaktherapie kan worden ingezet als onderdeel van een traject onder supervisie van een regiebehandelaar én als zelfstandige therapie. De werkwijze in onze regio sluit aan bij deze richtlijn.