Vraag en antwoord
Algemeen
Wanneer uw AGB-code wijzigt, verzoeken wij u om dit tijdig aan ons door te geven via een e-mail aan info@zorgregiomijov.nl.
Bij een wijziging van AGB-code en/of IBAN verzoeken wij u om ook altijd zelf, zo spoedig mogelijk, contact op te nemen met de betreffende gemeenten. De wijziging in ISPnext voert u door op het moment dat de wijziging van kracht wordt (ISPnext geeft de actueel geldende informatie weer). Let op: moment van afhandeling door de zorgregio is startdatum nieuwe AGB-code.
Raamovereenkomst
In een raamovereenkomst leggen we onderlinge verplichtingen vast: wat verwachten wij van de zorgaanbieder alsook wat de zorgaanbieder van ons mag verwachten. We maken zoveel mogelijk afspraken wederkerig; wij gaan namelijk uit van zakelijk partnership. Onze cliënten vertrouwen op het feit dat er goede zorgaanbieders gecontracteerd zijn, daar willen we zoveel mogelijk zorg voor dragen via een heldere set van afspraken. Denk aan:
- Wie is waarvoor verantwoordelijk
- Wat mag wel en niet
- Hoe wordt zorg toegewezen
- Wat bedoelen we precies met de zorg- en ondersteuningsproducten
- Hoe werken we samen
Aan de fysieke en digitale overlegtafels zijn grote, middelgrote en kleinere aanbieders van Wmo en Jeugdhulp betrokken bij het maken van deze vernieuwde afspraken. Daarnaast maken we zoveel mogelijk gebruik van landelijke standaarden om voor alle zorgaanbieders en gemeenten de administratieve lasten zoveel mogelijk te beperken.
Als u documentatie wilt opvragen, kunt u een mail sturen naar info@zorgregiomijov.nl
U kunt tweemaal per jaar toetreden tot de overeenkomst, namelijk per 1 januari en 1 juli (enkele producten uitgezonderd). Kijk hier voor de aanmeldprocedure en de deadlines.
Het UEA is deels vooringevuld, u vult het formulier verder aan. Kijk voor meer informatie over het UEA op www.pianoo.nl
Als er een overeenkomst is tussen de zorgaanbieder en de regio kan de zorgaanbieder cliënten vanuit de regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe bedienen voor zorg in natura. Het feit dat er een overeenkomst is betekent dit niet dat er ook gegarandeerd cliënten naar u als zorgaanbieder komen. U kunt zich als aanbieder onderscheiden op het gebied van kwaliteit, ook willen we ruimte houden voor uw specialisme. Uw specialisme kunt u aangeven bij de contractering.
Het opzeggen van de raamovereenkomst geven gecontracteerde aanbieders door in ISPnext. Onder het tabblad 'Documenten' vindt u een opzegbrief.
Download de opzegbrief, vul de gevraagde gegevens in en upload het bestand opnieuw in ISPnext.
In de Zorgregio worden er regelmatig vragen gesteld over de declaratie van cliëntgebonden tijd. Om meer duidelijkheid te bieden, leggen we in dit artikel de belangrijkste regels en afspraken uit de raamovereenkomst en de Algemene Voorwaarden Sociaal Domein (Annex 1) uit. Lees verder voor alle informatie die u nodig heeft om uw cliënturen correct te declareren.
Wat mag gedeclareerd worden?
Directe cliënttijd
Alleen de tijd die de zorgprofessional besteedt aan direct contact met de cliënt of het cliëntsysteem kan worden gedeclareerd. Dit kan zowel face-to-face als op afstand (telefonisch, via beeldbellen, etc.). Zie hiervoor artikel 6 van de raamovereenkomst, met name punt 6.3.
Cliënt Systeem
Het cliëntsysteem omvat bijvoorbeeld familie, gezinsleden, ouders, partners, en wettelijke vertegenwoordigers. Andere zorgverleners vallen echter niet onder dit systeem, zoals uitgelegd in de Algemene Voorwaarden (zie begripsbepalingen pagina 3).
Wat mag niet gedeclareerd worden?
Indirecte cliënttijd
Indirect cliëntgebonden tijd (waaronder reistijd, administratie, overleggen over de cliënt waar de cliënt zelf niet bij aanwezig is, etc.) is verwerkt in de hoogte van het tarief. Indirect cliëntgebonden tijd van de zorgprofessional kan daarom niet (separaat) worden gefactureerd.
Let op: Er zijn 2 uitzonderingen
- De dienstverlening, die hoort bij de producten behandeling Jeugdwet
- Activiteiten in het prejustitieel kader, op grond van de Jeugdwet
Raamovereenkomst 6.4.1 geeft aan dat in deze 2 gevallen zowel directe contacturen als ook indirect cliëntgebonden tijd mag worden gedeclareerd (conform advies tijdschrijfregels van VNG/GGZ NL). Dit is beperkt tot voorbereidingstijd, bijwerken zorgdossier, casus gebonden overleg of het schrijven van een brief of e-mail, reistijd naar de cliënt.
No-show - Wat te doen bij een gemiste afspraak?
Wanneer een cliënt niet open doet, niet verschijnt op de afspraak of de afspraak op het laatste moment afzegt, mag deze tijd niet worden gedeclareerd. In de berekening van het tarief is rekening gehouden met no-show.
Wat wel declarabel is, is het aantal minuten die u besteedt aan het proberen contact te leggen met de cliënt (bijvoorbeeld telefonisch of via WhatsApp) om de afwezigheid te bespreken (dit is directe cliënttijd).
Deugdelijke registratie en herleidbaarheid
Het is belangrijk dat u een deugdelijke administratie voert, zoals beschreven in Annex 1 van de Algemene Voorwaarden (artikel 2.4, lid 5). Alle gefactureerde cliënturen moeten herleidbaar zijn naar het moment van het cliëntcontact en duidelijk zichtbaar zijn in uw administratie. Dit betekent dus dat de daadwerkelijk geleverde uren en niet de geplande uren gefactureerd mogen worden.
Handhaving
De gemeente kan bij het niet naleven van de bovenstaande bepalingen handhavend optreden.
Samengevat
Wel declareren | Niet declareren |
---|---|
Directe cliënttijd Direct contact door de zorgprofessional met de cliënt of cliëntsysteem (familie, gezinsleden, ouders, partners, wettelijk vertegenwoordigers). Dit kan zowel face-to-face als op afstand (telefonisch, beeldbellen, etc.) |
Indirecte cliënttijd Administratie, reistijd, gesprekken over de cliënt (met andere zorgverleners). *Uitzondering: De dienstverlening, welke hoort bij de producten behandeling als mede activiteiten in het prejustitieel kader, op grond van de Jeugdwet, mogen zowel directe contacturen als ook indirect cliëntgebonden tijd declareren. Dit is beperkt tot voorbereiding tijd, bijwerken zorgdossier, casus gebonden overleg of het schrijven van een brief of e-mail, reistijd naar de cliënt. |
No show Niet verschijnen op afspraak door cliënt of een “dichte deur”. |