Op 6 juli jl. heeft de gemeenteraad van Apeldoorn besloten om de budgetplafonds jeugdzorg per 1 januari 2024 af te schaffen.

Budgetplafonds

Sinds 2018 wordt de gemeente Apeldoorn jaarlijks geconfronteerd met stijgende kosten voor Jeugdzorg. 2018 was een bijzonder jaar voor Apeldoorn, waarin de kosten een onvoorspelbaar grote stijging vertoonden. Dit resulteerde in een onderzoek door KPMG, wat in 2019 uitmondde in het rapport ’Financiële beheersing Jeugd’. Dit rapport, dat gericht was op het identificeren van de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de oplopende kosten, leidde tot de implementatie van diverse maatregelen. Eén daarvan was de invoering van een budgetplafond. Vanaf na besluitvorming door de gemeenteraad in 2020, werkt Apeldoorn met budgetplafonds jeugdzorg. Deze budgetplafonds, die de totale uitgaven van elke aanbieder beperken, zijn bedoeld om beter zicht te krijgen op de financiën van de Jeugdzorg. Het doel is om bij te dragen aan het realiseren van een toekomstbestendige jeugdhulp.

Voorstel tot afschaffing per 1 januari 2024 aangenomen

Inmiddels is een aantal jaar ervaring opgedaan met de budgetplafonds. Deze opgedane ervaringen zijn geëvalueerd waarbij de signalen van de zorgaanbieders uiteraard zijn betrokken. De budgetplafonds hebben verschillende positieve effecten voortgebracht. Een belangrijk deel van deze positieve ontwikkelingen is te danken aan u als aanbieder van jeugdhulp. Het heeft  geholpen om een beter inzicht te krijgen in de jeugdzorg. Bovendien heeft het geleid tot meer interactie en samenwerking tussen de gemeente en de aanbieders van jeugdzorg. Echter, ondanks deze voordelen, hebben de budgetplafonds ook enkele nadelige effecten met zich meegebracht. Denk hierbij aan de forse administratiedruk bij u als aanbieder en de soms vertraagde inzet van jeugdhulp. Bovendien toont landelijk onderzoek aan dat budgetplafonds geen financiële besparingen opleveren wanneer ze worden gecombineerd met het principe dat elke jongere die zorg nodig heeft, deze ook zou moeten ontvangen. Een uitgangspunt dat in Apeldoorn altijd bovenaan heeft gestaan. Ook voor Apeldoorn blijkt het lastig om de financiële effecten van de budgetplafonds aan te tonen. Daarnaast wordt inmiddels ingezet op andere maatregelen en wordt met de acties uit Hervormingsagenda Jeugd aan de slag gegaan. Op basis van het voorgaande heeft het college van Apeldoorn aan de gemeenteraad voorgesteld om de budgetplafonds per 1 januari 2024 af te schaffen. De budgetplafonds passen niet binnen de koers van dit college waarbij inzet op preventie en brede verbinding binnen het sociale domein voorop staat. De gemeenteraad heeft op 6 juli ingestemd met het voorstel.

Wat betekent dit concreet?

Dit betekent dat u per 1 januari 2024 geen vastgesteld plafond heeft tot waar u mag declareren. Voor 2023 geldt dat de budgetplafonds en de gemaakte afspraken nog altijd van toepassing zijn.            

Vragen?

Jeugdzorgaanbieders hebben hierover van de gemeente Apeldoorn inmiddels ook een brief ontvangen. Mocht u vragen hebben over die brief of over dit bericht, of over budgetplafonds algemeen, dan kunt u zich richten tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Samenwerking tussen