In de nieuwe werkwijze binnen Samen055 van de gemeente Apeldoorn staat de inwoner centraal. Indicaties binnen de Wmo voor langere tijd afgeven is een belangrijk middel om de werkwijze van Samen055 te ondersteunen.

Door een indicatie af te geven voor langere tijd, verandert een indicatiestellingsmoment naar een evaluatiemoment. Tijdens dit evaluatiemoment wordt de situatie van de inwoner besproken en kan de indicatie worden bijgesteld wanneer dit passend of nodig is.

Voor inwoners met een duurzame afhankelijkheid van Wmo ondersteuning leveren herindicatiemomenten stress op. Ze zijn bang om de indicatie te verliezen terwijl zij niet zonder deze ondersteuning kunnen. En ze moeten steeds opnieuw hun verhaal vertellen, terwijl hun persoonlijke situatie en hulpvraag niet is gewijzigd. Ook de Samen055 wijkconsulenten zitten niet de wachten op deze constante stroom van herindicaties als de noodzaak van Wmo ondersteuning blijft bestaan. Er wordt regie gevoerd zonder de belasting van een indicatiemoment. Dit levert een voordeel op voor de inwoner, maar ook voor de Samen055 wijkconsulent. De wijkconsulent heeft meer tijd voor het beheren van de caseload, regievoering en evaluatiegesprekken.

Niet alle Wmo producten zijn geschikt voor langere tijd

In Apeldoorn wordt gekeken naar de duurzame afhankelijkheid van Wmo ondersteuning voordat een inwoner in aanmerking kan komen voor een indicatie voor langere tijd. Dit betekent dat er minimaal 3 jaar of langer aaneengesloten een noodzaak is voor Wmo ondersteuning. Door dit te stellen, sluit een heel aantal Wmo producten zichzelf uit. Deze producten zijn namelijk gericht op de ontwikkeling en het perspectief van de inwoner. Hulpvragen nemen af of zijn opgelost en de inwoner kan zonder of met minder ondersteuning verder.

Er blijft sprake van maatwerk, iedere inwoner is anders en ook inwoners met een duurzame hulpvraag langer dan 3 jaar kunnen een indicatie voor een kortere bepaalde tijd ontvangen, mocht dat beter passen bij hun persoonlijke situatie.

‘Langere tijd’ is niet levenslang

Ontvangt een inwoner een indicatie voor langere tijd, dan betekent dit niet per definitie dat deze indicatie voor de rest van het leven geldt: je krijgt de indicatie zo lang als nodig. Er is periodiek een gesprek tussen de wijkconsulent van Samen055 en de inwoner om de situatie van de inwoner te bespreken. Daarnaast worden wijzigingen bij de inwoner door de wijkconsulent in de gaten gehouden. Van de inwoner én de aanbieder wordt ook verwacht dat hij tussentijdse wijzigingen, zoals een verhuizing of overgang naar de WLZ en afname of toename van de hulpvraag, alles wat van invloed is  op de indicatie, bij de wijkconsulent meldt.

Doordat de inwoner een contactpersoon heeft, is de drempel lager voor de inwoner om wijzigingen in diens persoonlijke situatie door te geven aan de wijkconsulent. Hierdoor delen we de verantwoordelijkheid om passende Wmo ondersteuning te bieden en niet meer ondersteuning te vragen dan nodig is.

Tot slot kunnen ook wetswijzigingen of wijzigingen in het beleid van Apeldoorn leiden tot een wijziging van de indicatie. De inwoner wordt hierover altijd tijdig geïnformeerd.

Binnenkort gaat de gemeente Apeldoorn Wmo indicaties administratief omzetten

De gemeente Apeldoorn kent de doelgroep die op dit moment al een duurzame hulpvraag aan de Wmo heeft. Deze groep inwoners zal van de gemeente Apeldoorn een brief en een nieuwe beschikking ontvangen met daarin hun nieuwe indicatie voor langere tijd. De voorziening en het aantal uren wijzigt niet, alleen de indicatieduur.

Een wijkconsulent van Samen055 uit de wijk zal op korte, middellange of lange termijn, maar in ieder geval binnen 3 jaar, contact met de inwoner opnemen voor een evaluatiemoment.

Wat betekent dit voor de aanbieder?

  • In juni gaan aanbieders via het berichtenverkeer, over lopende indicaties, berichten ontvangen met een langere einddatum
  • Vanaf juni ontvangen aanbieders ook nieuwe indicaties die langdurig zijn afgegeven (maximaal 20 jaar)
  • Geen herindicatie meer aanvragen, dus minder administratie

Het evaluatiegesprek wordt iedere 3 jaar gepland door de consulent op initiatief van de consulent. De inwoner neemt alleen contact op wanneer er een wijziging in de situatie is ontstaan. Bij wijzingen verwachten wij dus ook van de aanbieder dat zij direct contact opnemen met de wijkconsulent

  • De aanbieder krijgt in één keer het hele aantal uren over de looptijd (maximaal 20 jaar) toegewezen. Net zoals nu het geval is, kan er ingespeeld worden op de situatie van de inwoner. Soms is er iets meer nodig en soms is minder ook voldoende. Deze werkwijze geldt alleen voor Wmo in Apeldoorn!

Vragen?

Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met Melanie van Loenen, contractmanager gemeente Apeldoorn Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Samenwerking tussen