Deze informatie is voor ouders en jeugdigen

 Uw/jouw positie aan de Jeugdbeschermingstafel

Wanneer u aangemeld wordt voor de Jeugdbeschermingstafel (JBT) kan dit spannend zijn voor u of uw kinderen. De zorgen over de jeugdige(n) worden uitgebreid uitgelicht en gedeeld in het verzoek tot bespreking (VTB). Dit kan erg confronterend zijn. Het doel is dat er besloten gaat worden of het noodzakelijk is dat er onderzoek gedaan wordt naar hulpverlening die meer met u mag meebeslissen over uw kinderen. Dit noemen wij het gedwongen kader. Dit kan bij ouders onrust en frustratie opleveren. Dit begrijpen wij heel goed. Vaak verschilt u als ouders  (al dan niet onderling) met de aanwezige hulpverlening van mening. Dit verschil in visie moet goed naar voren komen in het VTB. Het is daarom van groot belang dat u betrokken wordt in het opstellen van het VTB en goed weet wat u van de Jeugdbeschermingstafel mag verwachten. Daar krijgt u de ruimte om uw visie te delen met alle betrokkenen. Het is dan ook zeer belangrijk dat u tijdens dit gesprek aanwezig bent.

Let op: de Jeugdbeschermingstafel is niet de juiste plek om zaken als omgangregelingen vast te leggen. Dergelijke zaken dienen voorgelegd te worden aan een jurist en kinderrechter.

Het gesprek

De gesprekken vinden plaats in de stadhuizen van Apeldoorn en Zutphen: 
Voor verzoeken uit gemeenten Apeldoorn, Hattem, Heerde en Epe vinden de gesprekken plaats op donderdag in het Huis van de Stad, Marktplein 1 te Apeldoorn. 
Verzoeken uit gemeenten Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst vinden plaats op dinsdag in het Stadhuis van Zutphen, ’s Gravenhof 2 te Zutphen.

Een uitnodiging hiervoor ontvangt u in de regel (minimaal) een week van tevoren. Alleen bij zwaarwegende redenen kan het gesprek verzet worden. Wanneer u echt niet in de gelegenheid bent te komen op de geplande datum, dient u dit schriftelijk (per mail naar het secretariaat) en naar de verzoeker kenbaar te maken. Na overweging beslist de voorzitter of het gesprek inderdaad verzet kan worden.

De gesprekken duren meestal 1 uur. Wanneer kinderen 12 jaar en ouder zijn, zullen zij een half uur vooraf uitgenodigd worden voor het zogenaamde voorgesprek: de voorzitter wil graag ook van het kind/de kinderen weten hoe zij tegen bepaalde zaken aankijken.


Verschillende omstandigheden

Er kunnen zich situaties voordoen die gesprekken anders laten verlopen: in het geval van samengestelde gezinnen zullen de gesprekken gesplitst worden, omdat alleen de gezaghebbende ouder(s) aanwezig zullen zijn. Zijn er wegens een echtscheiding bijvoorbeeld nieuwe partners betrokken waar ook kinderen bij geboren zijn, dan zullen deze gesprekken  -bij voorkeur na elkaar- apart gepland worden.

Wanneer een tolk nodig is, rekenen wij iets meer tijd voor het gesprek aan tafel, omdat het tolken nou eenmaal meer tijd kost in het gesprek.

Het meenemen van eigen ondersteuning vanuit u als ouder of jeugdige is toegestaan mits dit besproken is met de verzoeker, voorgelegd aan het secretariaat/voorzitter en beide ouders wederzijdse toestemming geven. Dit betekent dat als de ene ouder geen toestemming geeft, deze persoon automatisch ook niemand mee mag nemen. Bij een eenzijdige weigering kan de voorzitter van de Jeugdbeschermingstafel een overweging maken hier anders in te beslissen. Een ondersteuner is alleen aanwezig voor u, zij zijn geen gesprekspartner en enkel toehoorder. Professionele hulpverlening of bijvoorbeeld juridische bijstand is wel toegestaan. Wel achten wij het van groot belang dat vooraf duidelijk gecommuniceerd wordt wie er mee komt en dat dit ook duidelijk is voor alle betrokken partijen.

Samenwerking tussen