Deze informatie is voor professionals.

Ouders en kind(eren) informeren en betrekken bij de aanmelding 

Wanneer een gezin aangemeld wordt voor de Jeugdbeschermingstafel (JBT) kan dit spanning en angst bij ouders en/of het kind oproepen. De zorgen worden uitgebreid uitgelicht en gedeeld in het verzoek tot bespreking (VTB), wat erg confronterend kan zijn. Het feit dat er besloten gaat worden of er noodzaak is een onderzoek te doen naar een gedwongen kader hulpverlening, geeft onrust en ook geregeld boosheid. Er is veelal sprake van verschil in visie tussen ouders (geregeld ook onderling), kinderen en de professionals over de zorgen. Dit verschil in visie moet goed naar voren komen in het VTB. Het is daarom van essentieel belang dat ouders (en waar gepast kinderen) goed betrokken zijn/worden bij het opstellen van het VTB en dat hen uitgelegd wordt wat zij mogen verwachten van de Jeugdbeschermingstafel.  

Kinderen van verschillende ouders/samengestelde gezinnen

Wanneer er kinderen aangemeld worden met verschillende ouders, bijvoorbeeld bij samengestelde gezinnen, moeten er in verband met de privacywetgeving aparte verzoeken tot bespreking ingediend worden. De gesprekken zullen vervolgens ook gesplitst plaatsvinden. 

Bijvoorbeeld: Een moeder heeft drie kinderen. De oudste is van een andere vader met wie de moeder niet meer samen is. Het oudste kind heeft wel contact en omgang met de vader. Met de huidige partner heeft moeder twee kinderen gekregen. Er worden twee verzoeken tot bespreking geschreven: één over het oudste kind en één over de jongste twee kinderen. De gesprekken worden dan als volgt gepland: 

Gesprek 1: Moeder en vader van het oudste kind 
Gesprek 2: Moeder en de vader van de jongste twee kinderen 

Indienen verzoek 

  • Voordat u een Verzoek tot Bespreking (VTB), een terugmelding (TM) of een Toetsing voorgenomen besluit einde OTS (TT) indient, heeft u de inhoud gedeeld met ouders, het mondeling besproken met ouders en hun visie opgenomen in het verzoek.   
  • Mocht het verzoek meerdere kinderen betreffen binnen hetzelfde gezin, dan moeten alle kinderen vermeld worden op het VTB-formulier. Betreft het meerdere kinderen met deels andere ouders, dan zijn afzonderlijke VTB’s nodig en worden er meerdere gesprekken gepland.   
  • De reactie van ouders is indien mogelijk opgenomen in het verslag, of eventueel meegestuurd als losse bijlage (maximaal 2 A4 per ouder).  
  • Voor het VTB en de TM geldt: Andere mogelijke bijlagen zijn een risicotaxatie en veiligheidsplan. Overige bijlagen zijn niet toegestaan. De samenvatting en/of conclusie van bijvoorbeeld een hulpverleningsrapportage of onderzoek dient in het VTB te zijn opgenomen.  
  • Voor een Toetsing dienen de volgende documenten aangeleverd te worden: 
    - Volledig ingevuld Voorblad
    - Evaluatie van de OTS
    - Beslisbrief met het voorgenomen besluit de OTS te beëindigen, welke naar ouder(s) is gestuurd (bij meerdere kinderen: één exemplaar hiervan volstaat, tenzij de inhoud van de verschillende kinderen anders is.)

    Let hierbij op de deadline: uiterlijk 8 weken voor het einde van de OTS dienen de stukken bij de Jeugdbeschermingstafel binnen te zijn. Tevens dienen de stukken aan de Raad voor de Kinderbescherming aangeleverd te worden via CORV. 
    Kijk voor de meest actuele versies van de documenten bij Bijbehorende downloads 

  • Alle betrokkenen worden per mail uitgenodigd, waarbij ouder(s) en eventueel kinderen in de bcc staan, zodat deze adressen niet zichtbaar zijn voor anderen. Het is de verantwoordelijkheid van de verzoeker om alle contactgegevens correct in het VTB aan te leveren en verstuurde uitnodigingen te verifiëren bij ouders.
  • Indien het niet wenselijk is om kinderen uit te nodigen, geef dit dan duidelijk aan in uw verzoek. 
  • Ouders worden in principe gezamenlijk gesproken. Enkel bij zwaarwegende belangen (zoals onveiligheid) wordt hiervan afgeweken. De verzoeker dient in dat geval hierover contact op te nemen met de Jeugdbeschermingstafel om af te stemmen wat wenselijk is. Indien nodig kunnen ouders apart van elkaar gesproken worden aan de Jeugdbeschermingstafel (inclusief betrokken hulpverlening). Nadien volgt (indien mogelijk) een gezamenlijke conclusie waarbij beide ouders tegelijk de conclusie en het besluit te horen krijgen. De voorzitter maakt uiteindelijk de afweging of ouders individueel of gezamenlijk gesproken worden.  
  • Indien een tolk nodig is, geeft u dit duidelijk aan op het formulier in verband met het plannen van een langere gesprekstijd. Let op: De verzoeker dient zelf een tolk uit te nodigen.  
  • Het is belangrijk eventuele afwezigheid in verband met bijvoorbeeld vakantie of belangrijke andere afspraken voor alle uit te nodigen personen duidelijk aan te geven op de aanmelding. 
  • Verzoeken tot bespreking dienen per beveiligde mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te worden verzonden (let op: geen SMS-code als beveiliging maar code via mail).  
  • Verzoeken ingediend op vrijdag voor 12.00 uur worden (indien volledig) de maandag erop in het vooroverleg besproken. Mochten de voorzitter en/of de betrokken raadsmedewerker nog aanvullende vragen hebben, dan wordt contact met u opgenomen. Hierna wordt het gesprek ingepland.  

Het gesprek

Plaats van de bespreking

De bespreking vindt op zijn vroegst plaats in de week na het vooroverleg.  
Voor verzoeken uit gemeenten Apeldoorn, Hattem, Heerde en Epe vinden de gesprekken plaats op donderdag in het Huis van de Stad, Marktplein 1 te Apeldoorn. 
Verzoeken uit gemeenten Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst vinden plaats op dinsdag in het Stadhuis, ’s Gravenhof 2 te Zutphen. Incidenteel wordt afgeweken van gespreksdagen en/of locatie.  

Gesprekken over toetsingen in het kader van voorgenomen einde OTS kunnen zowel op locatie als online gehouden worden. Het is aan de verzoeker om met de betrokkenen te bespreken wat wenselijk is.  

Aanwezigheid betrokkenen

Voor het inplannen van het gesprek is het van belang dat de verhinderdata van alle betrokkenen op het formulier genoteerd staan, zodat wij hiermee rekening kunnen houden met de planning. De uitnodigingen worden per mail verzonden. Het is aan de verzoeker om bij ouders na te gaan of de uitnodiging goed ontvangen is en ouders voor te bereiden op het gesprek. 

Gespreksduur

Voor een Verzoek tot bespreking (VTB) en een Terugmelding (TM) wordt een uur gesprekstijd gepland. Een toetsing (TT) duurt drie kwartier. Beiden worden verlengd indien een tolk aanwezig is bij het gesprek, met respectievelijk een half uur en een kwartier. Indien ouders afzonderlijk van elkaar gesproken worden, zal de totale duur van de gesprekken langer zijn. Waar mogelijk wordt de conclusie aan alle betrokkenen tegelijk gedeeld. 

Bij een samengesteld gezin, waarbij kinderen deels dezelfde en deels een andere ouder hebben, worden de gesprekken na elkaar gepland. Houdt u in die situatie rekening met meerdere besprekingen op een dag.  

Kinderen spreken wij een half uur voorafgaand aan de bespreking. In het geval van een toetsing spreken wij de kinderen een kwartier vooraf.  

Samenwerking tussen