Jonge ouders hebben soms het gevoel dat ze er alleen voor staan. De beweging #opladers brengt hen met elkaar in contact, zodat ze elkaar een steuntje kunnen geven. Met mooie resultaten. Op 10 oktober organiseerden Lochemse moeders samen met beleefboerderij De Kleine Carrousel en #opladers een goedbezocht Ouder en Kind Festival.
Als jonge vader of moeder heb je heel wat ballen in de lucht te houden. Werken, boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, tijd maken om voor te lezen. En alles is nieuw: waarom valt mijn kind zo slecht in slaap, moet ik met dit kuchje naar de dokter, is dat drukke gedrag eigenlijk wel normaal? Esther Bakker, projectleider van #opladers en zelf jonge moeder, herkent de zoektocht naar balans: “Ook ík ben niet zo snel geneigd om hulp te vragen, terwijl dat soms wel goed zou zijn.”
Hapje eten door de deur
#opladers is bedoeld om precies dat te doen: een beweging te creëren van jonge ouders die op elkaar kunnen terugvallen. “Eigenlijk gaat het om een stukje ‘noaberschap’, zoals we dat in de Achterhoek noemen”, zegt Esther. “We proberen ouders met elkaar te verbinden zodat ze iets voor elkaar kunnen betekenen: op het schoolplein even omkijken naar die moeder die er zo moe uitziet, een hapje eten bij een moeder door de deur doen, of haar kinderen even meenemen zodat ze tijd heeft voor zichzelf.”
Drempels weghalen
Als aanjager van de pilot – die in Heerde, Zutphen en Lochem draait – is Esther vaak te vinden op plekken waar ouders zijn: “Ik ga bijvoorbeeld bij scholen in gesprek met ouders. Heel laagdrempelig, om te polsen waar zij mee zitten. Vorige week in Zutphen sprak ik nog een moeder die net nieuw bleek te zijn. Ze vond het heel fijn dat iemand haar aansprak. Ik kijk hoe ik zulke ouders met anderen in contact kan brengen, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen. Dat kan heel laagdrempelig, het hoeft niet veel tijd te kosten. Het doel is dat de ouders elkaar uiteindelijk zelf weten te vinden. Ik blijf vaak een paar maanden vanaf de zijlijn betrokken, om zo’n beweging op gang te brengen en te houden.”
Taboe doorbreken
Een van de jonge moeders met wie Esther in contact kwam via het consultatiebureau Yunio, is de Lochemse Phylicia Akkermans. Ze heeft een dochtertje van ruim een jaar en merkt hoe fijn het is om ervaringen te kunnen delen: “Gelukkig heb ik tijdens zwangerschapsyoga een aantal moeders ontmoet met wie het klikte. Via WhatsApp bespreken we van alles met elkaar: van kwaaltjes na de bevalling tot het eerste hapje van je kind. Het is zó waardevol dat je open kunt praten over je vragen en je twijfels. Pas nog sprak ik een moeder die vertelde dat haar kind was gevallen en dat ze het niet aan anderen had durven vertellen. Er heerst een taboe op hulp vragen, maar het is zo nodig dat ouders weten dat ze niet alleen staan.”
Lochemse Mama’s
Phylicia wilde graag dat meer moeders elkaar zouden vinden en zo kwam ze in contact met Esther Bakker van #opladers. De twee hadden al snel een aantal moeders uit hun beide netwerken bij elkaar gebracht. Daaruit ontstond het netwerk Lochemse Mama’s: jonge moeders die er voor elkaar willen zijn. En daar bleef het niet bij: de moeders staken de handen uit de mouwen en organiseerden op 10 oktober een Ouder en Kind Festival voor de hele regio. “Op beleefboerderij De Kleine Carrousel, een kinderboerderij in de gemeente Lochem, konden ouders met hun kinderen elkaar ontmoeten, workshops volgen en lekker eten. We hoopten dat er misschien 250 mensen zouden komen, maar er waren er meer dan 500! Tijdens corona hebben veel ouders het contact gemist. We hebben zoveel vaders en moeders gesproken die blij waren met dit contact. Op naar een vervolg!”
Meer weten over #opladers? Kijk op mijnopladers.nl of neem contact op met Esther Bakker.
Foto: Nena Keessen